Boek
Nederlands

Beetgenomen : zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden

Hilde Geens (auteur)
+1
Beetgenomen : zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden
×
Beetgenomen : zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden Beetgenomen : zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden

Beetgenomen : zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden

Journalistiek onderzoek naar de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig in Belgie͏̈ dood en verderf zaaide, maar waarvan de daders nooit zijn achterhaald.
Onderwerp
Bende van Nijvel
Titel
Beetgenomen : zestien manieren om de bende van Nijvel nooit te vinden
Auteur
Hilde Geens 1945-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2013 | Andere uitgaves
432 p.
ISBN
9789022328170 (paperback)

Besprekingen

Journaliste Hilde Geens, die in het verleden voor Humo werkte rond het dossier van de Bende van Nijvel, voerde met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek een jaar lang intensief onderzoek naar het mysterieuze relaas van de bende, dat na dertig jaar nog steeds onopgelost blijft. Geens begint haar verhaal met een droge opsomming van de feiten die worden toegeschreven aan de beruchte bende: diefstallen van wapens, wagens, moorden, wilde schietpartijen en brutale gewapende overvallen op supermarkten tussen 1982 en 1985, 28 doden en 40 gewonden, amper 6 à 7 miljoen Belgische frank (175.000 euro) buit en niemand veroordeeld. Het strafdossier reisde België rond, om uiteindelijk in Nijvel en later in Charleroi te worden gecentraliseerd. Onderzoeker na onderzoeker beet zijn tanden stuk op het logge monster dat het bendedossier geworden was.
Beetgenomen is een nauwgezette reconstructie van deze gebeurtenissen en het onderzoek dat erna volgde. Gee…Lees verder
Begin jaren tachtig zaaide de bende van Nijvel dood en verderf bij haar brute roofovervallen op supermarkten van het Delhaize-concern. Achtentwintig mensen lieten hierbij het leven, maar nog altijd is niet opgehelderd welke criminelen hiervoor verantwoordelijk waren. Onderzoeksjournaliste Hilde Geens beet zich vast in de dossiers en onderzocht de sporen naar vier verdachten: de gangsters Bruno Vandeuren en Philippe De Staerke, ex-rijkswachter en wapenhandelaar Madani Bouhouche en extreemrechtsleider Paul Latinus. Het leverde een boeiend beeld op van de misdaad in Brussel en omstreken, die door een onthutsend gebrek aan slagvaardigheid van de zijde van politie en justitie min of meer zijn gang kon gaan. De opsporingsdiensten aan beide zijden van de taalgrens beconcurreerden elkaar en werden gelijktijdig geconfronteerd met andere ingewikkelde zaken zoals die van de CCC-bomaanslagen, de bende van Patrick Haemers en de ontvoering van Paul Vanden Boeynants. Het zou nog tot na de Dutroux-af…Lees verder

Over Hilde Geens

Hilde Geens (Leuven, 26 april 1977) is een Belgische freelance presentatrice.

Ze presenteerde onder meer programma's voor VT4 (Toeters en Bellen), VijfTV (Knuffeldieren en Cinco), Kanaal3 (Weekendkriebels), JIMtv (Axion Student Trophy) en is het vaste gezicht van ROBWeekend en het praatprogramma Studio ROB (ROB.tv).

Tussen februari en december 2008 was haar stem ook te beluisteren via Radio Contact Vlaanderen. Ook op evenementen verzorgt ze regelmatig de presentaties.