Boek
Nederlands

Benjamin IJ. Beer : pom, pom, pom

Herman Van Veen (auteur), Alja Zwierenberg (illustrator), Eva Schuurman (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Beertje Benjamin IJ moet met zijn ouders vluchten voor het smeltende ijs. Ze komen in een bos met bruine beren terecht waar ze niet welkom zijn. Prentvertelling met paginagrote illustraties in lichte tinten. De cd bevat twee op muziek gezette verzen. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Benjamin IJ. Beer : pom, pom, pom
Auteur
Herman Van Veen 1945- Eva Schuurman
Illustrator
Alja Zwierenberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Callenbach, 2008
62 p. : ill. + cd
ISBN
9789043515108

Besprekingen

De bekende zanger/auteur/componist/acteur brengt na Alfred Jodocus Kwak met dit prentenboek over het ijsbeertje Benjamin IJ. Beer opnieuw een dier tot leven. Het boek is fraai vormgegeven met paginagrote illustraties in lichte kleuren en met zachtgekleurde tekstbladzijden. Het aandoenlijke verhaal behelst de belevenissen van een jong beertje dat wegens het smelten van de poolkappen inmiddels met zijn ouders in het bos woont. Het boek is qua thematiek zowel modern (met thema’s als milieuproblematiek en discriminatie) als tijdloos (met thema’s als veiligheid, religie, verliefdheid en dood). Het verhaal wordt, zonder dat dit stoort, een aantal keren verder verteld in versvorm. In het boek bijgesloten is een cd met een tweetal op muziek gezette verzen uit het boek. Het verhaal wordt op voor de auteur kenmerkende wijze verteld: humor, dramatiek en romantiek wisselen elkaar steeds af. Vanwege de brede thematiek eventueel ook geschikt voor volwassenen met een filosofische/romantische inslag…Lees verder

Over Herman Van Veen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pim Ras

Hermannus Jantinus (Herman) van Veen (Utrecht, 14 maart 1945) is een Nederlandse podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator. Hij is opgeleid tot violist, zanger en muziekpedagoog. Daarnaast is hij activist voor de rechten van het kind.

Biografie

Herman van Veen groeide op als enige jongen in een arbeidersgezin (zijn vader was zetter bij Het Parool) en studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens zijn studie in Utrecht speelde Herman van Veen viool in het Utrechts Studenten Koor en Orkest.

In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het muzikaal-clowneske soloprogramma 'Harlekijn', samen met onder meer Laurens van Rooyen en Erik van der Wurff. Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vijf talen. Mede na een verzoek van UNICEF Nederland en het Haagse Residentie Orkest schreef Van Veen in 1976 een theatervoorstelling o…Lees verder op Wikipedia