Boek
Nederlands

Vliegen kunnen proeven met hun pootjes en nog veel meer over zintuigen

Helen Taylor (auteur)

Vliegen kunnen proeven met hun pootjes en nog veel meer over zintuigen

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Aan de hand van korte teksten, illustraties in kleur en proeven wordt uitgelegd wat zintuigen zijn. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Zintuigen
Titel
Vliegen kunnen proeven met hun pootjes en nog veel meer over zintuigen
Auteur
Helen Taylor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
You'd never believe it but ... senses
Uitgever
Harmelen: Corona, 2003
32 p. : ill.
Aantekening
Ondertitel op omslag : Met leuke proefjes en onderzoekjes
ISBN
90-5495-561-9

Besprekingen

'Geloof het of niet, maar ...' is een reeks op het niveau van de oudste kleuters en eerste lezers. Vliegen kunnen proeven met hun pootjes legt uit wat de verschillende zintuigen zijn, hoe ze werken en hoe de kinderen hun werking op de proef kunnen stellen. Twee felgekleurde popjes Hanna en Hans begeleiden ze doorheen de tekst. Om te beginnen worden de zintuigen elk apart voorgesteld: zien, horen, voelen, proeven, ruiken. Vervolgens zijn er thematische stukjes over zintuigen in het water, zintuigen in de lucht, hoe je je zintuigen kan beetnemen, of hoe planten in contact staan met de wereld rondom hen. De tekst is door zijn eenvoud en grote druk toegankelijk voor prille lezers. De grappige illustraties, felle kleuren en vele figuurtjes houden de kinderlijke zintuigen op het boek gericht. Het opzet is sterk interactief: op elke bladzijde worden de kinderen aangezet zelf poepeenvoudige proefjes uit te voeren: testen of ze de geluidsgolven door een ballon kunnen voelen, of ze het v…Lees verder
Dit vrolijk geïllustreerde boek, uit een nieuwe 'wetenschappelijke serie voor jonge kinderen', behandelt de zintuigen. In het midden van elk hoofdstuk staat een kleurenillustratie waarin Hanna en Hans, twee clichématige 'poppenfiguurtjes', het behandelde onderwerp verduidelijken. Om de illustraties staan korte stukken tekst, waarin wordt uitgelegd wat zintuigen zijn. Duidelijk wordt beschreven wat zien, horen, voelen, proeven en ruiken inhoudt. Aan de hand van simpele proefjes worden dingen duidelijk gemaakt. Probeer bijvoorbeeld maar eens een bal te vangen met een oog dicht. Je hebt echt twee ogen nodig om goed te kunnen zien. In de tekst komen regelmatig moeilijke woorden voor. Daarvoor is een verklarende woordenlijst achter in het boek aanwezig. Een origineel boek, geschikt voor werkstukken of spreekbeurten voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. Qua vormgeving lijkt de uitgave meer bedoeld voor kinderen vanaf ca. 5 jaar, maar de tekst is dan te moeilijk.

Over Helen Taylor

Helen Marina Lucy Taylor (geboren Windsor) (Iver, Buckinghamshire, Engeland, 28 april 1964) is ambassadeur voor het Italiaanse modehuis Armani en de Italiaanse juwelier Bulgari.

Ze is geboren op Coppins, een landhuis in Iver. Lady Helen is de enige dochter van Edward Windsor, hertog van Kent, en Katharine Worsley. Ze heeft twee broers: George en Nicholas.

Ze had de titel Lady Helen Windsor tot haar huwelijk, op 18 juli 1992, met Timothy Taylor, de oudste zoon van commander (overste) Michael Taylor, Royal Navy. Ze trouwden in de St. George's Chapel, Windsor Castle.

Ze heeft nu de titel Lady Helen Taylor. Helen en Timothy hebben samen vier kinderen:

  • Columbus George Donald (6 augustus 1994)
  • Cassius Edward (26 december 1996)
  • Eloise Olivia Katherine (2 maart 2003)
  • Estella Olga Elizabeth (21 december 2004)