Boek
Nederlands

Wat wij zagen

Hanna Bervoets (auteur)
Titel
Wat wij zagen
Auteur
Hanna Bervoets
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, © 2021
94 p.
Aantekening
Een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2021
ISBN
9789059655447 (hardback) 9789059655461 (hardback)

Besprekingen

Achter een laagje van lullige alledaagsheid

Prettig naturel en vaak met een lichte spot beschrijft Hanna Bervoets menselijke relaties in moderne tijden. In verhalenbundel Een modern verlangen komen die beter uit de verf dan in het - eindelijk verschenen - Boekenweekgeschenk.

Als er in je buurt een koffiebar opent - zo een 'waar crème brûlée een koffiesmaak is en ze 4,50 voor een kartonnen beker met thee vragen' - dan weet je het: gentrificatie is hier. In het openingsverhaal van Een modern verlangen, de verhalenbundel van Hanna Bervoets (37), worden de oorspronkelijke bewoners van een volksbuurt langzaam weggerenoveerd. De 'nieuwelingen' groeten nooit en hebben een ander soort honden. Geen boxers maar labradoodles.

Dure koffie, labradoodles, en ook: likes op je post over je hamster, je DNA checken voor je aan kinderen begint of je in een latex zeemeerminnenstaart wurmen. Het zijn de moderne verlangens die Bervoets in haar verhalen beschrijft. Ze lijken nogal specifiek (hoeveel mensen willen er nu zo'n zeemeerminnenstaart?) maar grijpen keer op keer terug naar een dieper en universeler verlangen, dat van alle tijden is: het verlangen naar controle. Controle over wie je bent, over hoe je je voelt, over je toekomst.

Bervo…Lees verder

Wie met wie gaat en waarom

Prettig naturel en vaak met een lichte spot beschrijft Hanna Bervoets menselijke relaties in moderne tijden. In haar nieuwe verhalenbundel komen die beter uit de verf dan in het - eindelijk verschenen - Boekenweekgeschenk.

Als er in je buurt een koffiebar opent - zo een 'waar crème brûlée een koffiesmaak is en ze 4,50 voor een kartonnen beker met thee vragen' - dan weet je het: gentrificatie is hier. In het openingsverhaal van Een modern verlangen, de verhalenbundel van Hanna Bervoets (1984), worden de oorspronkelijke bewoners van een volksbuurt langzaam weggerenoveerd. De 'nieuwelingen' groeten nooit en hebben een ander soort honden. Geen boxers maar labradoodles.

Dure koffie, labradoodles en ook: likes op je post over je hamster, je dna checken voor je aan kinderen begint of je in een latex zeemeerminnenstaart wurmen. Het zijn de moderne verlangens die Bervoets in haar verhalen beschrijft. Ze lijken nogal specifiek (hoeveel mensen willen er nou zo'n zeemeerminnenstaart?), maar grijpen keer op keer terug naar een dieper en universeler verlangen, dat van alle tijden is: het verlangen naar controle. Controle over wie je bent, over hoe je je voelt, over je toekomst. Bervoets …Lees verder

Boekenweekgeschenk geschreven door Hanna Bervoets. De Boekenweek 2021 vindt plaats van zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni. Het thema is ‘Tweestrijd’.

Over Hanna Bervoets

Hanna Marleen Bervoets (Amsterdam, 14 februari 1984) is een Nederlands auteur van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. In haar werk komen vaak vragen aan de orde over de effecten van het gebruik van nieuwe technologieën. Zij ontving in 2017 de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

Biografie

Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. In New York studeerde zij een semester aan de Tisch School of the Arts.

In 2020 werd Bervoets benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Dichter en essayist Anton van Duinkerken (1903-1968) was haar oudoom.

Werk

Journalistiek

Tijdens haar studie schreef Hanna Berv…Lees verder op Wikipedia