Boek
Nederlands
Het hertje Bambi heeft een heerlijk leven totdat de jagers komen. Prentenboek met sfeervolle grote aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Reeën
Titel
Bambi
Auteur
Felix Salten
Illustrator
Maja Dusíková
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Bambi
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2011
[26] p. : ill.
ISBN
9789051161748 (hardback)

Besprekingen

Dankzij de Disneyfilm kent wereldwijd iedereen het ontroerende verhaal van het opgroeiende hertje Bambi, dat zich alleen moet zien te redden in het grote woud nadat jagers zijn moeder hebben doodgeschoten. Maar Bambi’s boeiende geschiedenis begint niet in Hollywood bij Disney, maar in Europa, tijdens het interbellum. De geestelijke vader van Bambi is de Oostenrijks-Hongaarse schrijver Felix Salten. Salten, een pseudoniem van Siegmund Salzmann, werd in 1869 geboren in Hongarije. Toen hij amper vier weken oud was, verhuisde hij als kind van Joodse ouders naar Wenen. Daar groeide hij uit tot een invloedrijk theatercriticus en journalist. Salten publiceerde tal van boeken, reisverhalen en essays, maar Bambi, ein Leben im Walde is zijn beroemdste werk. Hij schreef het in 1923 nadat hij tijdens een vakantie in de Alpen gecharmeerd raakte door de natuur en het wildleven. Het jeugdboek werd een succes en er kwam een Engelse vertaling. Salten verkocht het script voor amper duize…Lees verder
Een vrij traditionele heruitgave van de bekende klassieker 'Bambi', over het jonge reekalfje dat al heel snel alleen moet zien te overleven: zijn mama wordt als hij nog jong is door jagers gedood. Gelukkig zijn er andere reeën en zijn vrienden de bosuil, de eekhoorn en de ekster die voor hem zorgen. Bambi groeit op tot een reebok en kiest zijn oude speelkameraadje Feline als partner. Dan gaat hij op zoek naar zijn vader, maar hij raakt gewond door een schot van een jager. Zijn vader vindt hem en past op hem tot hij genezen is. Het verhaal eindigt met Bambi die zijn eigen kinderen ontmoet. De illustraties zijn klassiek, realistisch, gedetailleerd en sfeervol. De illustratrice gebruikt zachte kleuren. De verschillende seizoenen en ook de emoties van Bambi en de andere dieren worden mooi weergeven. De prenten beslaan afwisselend dubbele of enkele pagina's; de vrij lange tekst bestaat uit eenvoudige, korte zinnen en is ofwel in de illustraties geplaatst of op een witte achtergrond ernaast…Lees verder

Bambi

Op een verborgen plek diep in het bos ligt moeder ree met haar pasgeboren kalfje … Om hen heen alle mogelijke bosbewoners, vos incluis, die moeder en kind vol bewondering aankijken. Het reekalfje begrijpt nog niets van alles wat er over hem gezegd wordt. Hij hoort alleen de stem van zijn moeder, die zachtjes tegen hem zegt: “Bambi, mijn lieve kleine Bambi.” Dit zijn de eerste zinnen van het inmiddels wereldberoemde Disney-verhaal waarin op sentimentele wijze de groei van een jong hertenkalf beschreven wordt.
In deze bewerking wordt de omgeving waarin Bambi opgroeit sfeervol weergegeven; warme illustraties zetten de wisseling van de seizoenen mooi in kleur. Mooi en realistisch ook wordt beschreven hoe moeder en kalf voorzichtig de schemering afwachten eer ze zich op open veld wagen. En subtiel voor wie tussen de regels kan lezen is er het plotse verdwijnen van Bambi’s moeder. Maar verder reikt de realiteit niet.
Walt Disney kaderde zijn verhaal in een levensechte omgeving m…Lees verder

Over Felix Salten

Felix Salten, pseudoniem van Siegmund Salzmann (Pest, 6 september 1869 – Zürich, 11 oktober 1945), was een Oostenrijks-Hongaarse schrijver, die vooral bekend werd door het verhaal van de jonge ree Bambi.

Leven en werk

Hij was het zesde kind in het joodse gezin van Philipp Salzmann en Marie Singer; zijn grootvader was een orthodoxe rabbijn. Toen hij drie weken oud was verhuisde zijn familie van Boedapest naar Wenen in Oostenrijk. Toen zijn vader, een ingenieur, om nooit opgehelderde redenen failliet ging, moest Siegmund op zijn 16e stoppen met school. Hij verliet het gymnasium zonder einddiploma en ging werken bij een verzekeringsagentschap. Hij begon toen met het insturen van gedichten en boekbesprekingen in literaire tijdschriften en gebruikte vanaf 1889 het pseudoniem Felix Salten.

Hij werd lid van de groep Jung-Wien en al snel kreeg hij werk als een fulltime kunst- en theatercriticus in Wenen. In 1890…Lees verder op Wikipedia