Boek
Frans

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran

In de reeks:
Een joodse jongen van twaalf met een zwaar depressieve vader vindt in de jaren zestig een klankbord in een aanhanger van de soefibeweging.
Onderwerp
Soefisme
Extra onderwerp
Romans
Titel
Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Albin Michel, 2001
84 p.
ISBN
2-226-12626-0

Andere talen:

Besprekingen

Dit verhaal speelt zich af in de jaren zestig en gaat over Momo, een joods jongetje van twaalf jaar, dat alleen woont met zijn zwaar depressieve vader die hem verwaarloost. Eenzaam en ongelukkig, worstelend met het volwassen worden, vindt Momo een klankbord in de oude meneer Ibrahim, een Arabier, die een kruidenierswinkeltje heeft in de rue Bleue, waar Momo dagelijks zijn boodschappen doet. Meneer Ibrahim haalt zijn levenswijsheden uit de koran en stukje bij beetje wordt een zeer hechte band opgebouwd. Na de zelfmoord van Momo's vader adopteert meneer Ibrahim Momo. Meneer Ibrahim is een soefie, en Momo die uit een heel ander mileu komt, leert dat het niet belangrijk is of je nu jood of Arabier bent, ieder mens is onderdeel van een groter geheel. Na de dood van meneer Ibrahim neemt Momo de kruidenierswinkel over en wordt hij de 'Arabier' van de rue Bleue. Dit verhaal is het tweede deel uit een trilogie: het eerste heet 'Milarepa'*, een sprookje dat gaat over het boeddhisme, het derde h…Lees verder

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken