Boek
Nederlands

Mijn leven met Mozart : roman

+1
Mijn leven met Mozart : roman
×
Mijn leven met Mozart : roman Mijn leven met Mozart : roman

Mijn leven met Mozart : roman

In de reeks:
Genre:
Brieven aan de Oostenrijkse componist van de Franse schrijver (1960- ) over de rol die diens muziek in zijn leven speelt.
Titel
Mijn leven met Mozart : roman
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Ma vie avec Mozart
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
93 p. + cd
ISBN
90-450-1205-7

Andere talen:

Besprekingen

De treffendste vergelijking die we in deze autobiografische notities kunnen lezen over Mozart en de invloed van zijn muziek op het leven van de auteur, vinden we wellicht terug in het hoofdstukje over katten. Ook zij geven de indruk dat ze alles met duivels gemak doen en zich nooit hoeven in te spannen. Bij katten, zegt Schmitt, gaat net, zoals bij de muziek van Mozart "de kunst achter de kunst schuil, wordt de inspanning door de inspanning versluierd en ziet gratie er zo vanzelfsprekend uit dat ze niet eens opvalt". Een slapende kat die zo "Volmaakt, zacht en rond" als de langzame tempi in het adagio van het Klarinetconcerto in A of het andante van het Pianoconcerto nr. 21 in C, ongemerkt wakker is geworden en zich moeiteloos en sensueel rekkend, klaarmaakt voor de sprong naar het allegro vivace.

Ontroerend is het relaas dat we lezen in de gefingeerde brieven aan de vroeg gestorven componist; hoe diens muziek de auteur als eenzame adolescent geholpen heeft bij de moeilijkste m…Lees verder
De meesten kennen dat wel, zo'n moment waarin de tijd stil lijkt te staan en waarna het nooit meer zo was als eerst. Heel vaak wordt een dergelijk moment opgeroepen door muziek. Voor de 15-jarige Eric-Emmanuel Schmitt was het een aria uit de opera ´Le nozze di Figaro´ die hij hoorde tijdens een repetitie. De nu als schrijver succesvolle Schmitt verklaart dat het zijn leven heeft veranderd. De muziek van Mozart is daarna op meer momenten beslissend in zijn bestaan opgedoken. Hij vertelt ervan in fictieve brieven aan de componist. Het zijn zowel lange als korte brieven waarin hij over gebeurtenissen in zijn leven bericht, maar hij schrijft ook over zijn emoties en verlangens. De antwoorden worden gevormd door de stukken van Mozart die op de meegeleverde cd zijn te beluisteren. Een bijzondere, mooie en indringende briefwisseling. Goede vertaling. Vrij kleine druk.

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken