Boek
Nederlands

De dolle tweeling omnibus

Enid Blyton (auteur)
+1
De dolle tweeling omnibus
×
De dolle tweeling omnibus De dolle tweeling omnibus

De dolle tweeling omnibus

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De tweelingzusjes Pat en Ann zitten op een strenge kostschool. Toch hebben ze het er al snel naar hun zin en halen ze zich allerlei moeilijkheden op de hals. Vanaf ca. 11 jaar.
Bevat
Extra onderwerp
Avonturenverhalen (jeugd)
Titel
De dolle tweeling omnibus
Auteur
Enid Blyton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Arena, 2009
638 p.
ISBN
9789089900340

Besprekingen

Heel wat hedendaagse ouders zullen zich de 'dolle tweeling' wel herinneren. In deze reeks lezen we over de onafscheidelijke Britse zusjes Pat en Ann die allerlei avonturen beleven op de kostschool waar ze, net als de dochters van Enid Blyton (1897-1968), naartoe werden gestuurd. De personages in haar boeken zijn vaak kinderen vanaf tien jaar die avonturen beleven, geheimen ontdekken en vrij rondzwerven. Volwassenen zijn vrijwel afwezig, en er zijn geen ouders die de kinderen verplichten om voor donker thuis te zijn. In het genre van de 'volwassenloze' jeugdliteratuur was Blyton een van de voorlopers. Als we de afwezigheid van de ouders in acht nemen, is de kostschool uiteraard een gedroomde achtergrond voor avonturen. In Engeland, waar de dolle tweeling woont, is dit instituut nog veel meer ingeburgerd dan in Vlaanderen. Dus beslissen de ouders van de tieners Pat en Ann dat ze na hun basisschool naar Clarence House gaan studeren. Zonder hun vroegere vriendinnen, die allen naar een exc…Lees verder
Ann en Patt gaan naar de strenge kostschool Clarence House waar niet de allerrijkste meisjes op zitten en waar de jongste leerlingen de oudere leerlingen moeten bedienen. In het begin doet de tweeling er alles aan om weggestuurd te worden, maar ze wennen toch en weten zich aan te passen. De meisjes pesten elkaar erg veel, hebben weinig doordacht snel een oordeel klaar en reageren soms zelfs hatelijk en gemeen op elkaar. Het taalgebruik van de meisjes is weinig verheffend en er wordt aardig wat gescholden. De structuur van het verhaal is niet goed uitgewerkt, de personages komen amper uit de verf en zijn eerder stereotypen. Van een literair gehalte is bij dit gedateerde boek (1941) geen sprake. Het boek zal oudere lezeressen misschien uit nostalgische redenen aantrekken, maar de huidige jeugd zal er weinig plezier aan beleven. De vertaling uit 1941 is alleen bekeken en aangepast op interpunctie. Dat niet gekozen is voor een volledige herziening, is jammer. Het boek bevat veel tekstuele…Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia