Boek
Nederlands

Wat is het mooi donker

Emiri Hayashi (auteur)

Wat is het mooi donker

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Een zwart katje gaat ’s nachts op pad. Ze loopt over daken en regenachtige straten, schuilt in vuilnisbakken en struiken. Ondertussen neemt ze alles in zich op: één maan, twee nieuwsgierige ogen, drie verlichte ramen, vier autolichten, vijf vuurvliegjes en wel duizend fonkelende sterren.
Titel
Wat is het mooi donker
Auteur
Emiri Hayashi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Regarde dans la nuit
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
[12] p. : ill.
ISBN
9789044817867 (hardback)

Besprekingen

Voor veel kinderen is het donker iets om bang voor te zijn. Onbekende geluiden die ineens hardop klinken, elke schaduw die een monster voorstelt of simpelweg de gedachte aan alles wat niet zichtbaar is: de levendige fantasie van kinderen kan voor veel nachtelijke onrust zorgen.
In het hardkartonnen, vierkante prentenboek Wat is het mooi donker neemt een zwart katje de lezer mee op reis door de nacht. Op zes paginabrede prenten is telkens de tekst ‘Wat is het mooi donker’ te lezen, met daarnaast een zin die de lezer wijst op datgene wat zo mooi is, bijvoorbeeld: ‘Vijf kleine vuurvliegjes verlichten vrolijk de nacht.’ Het mooie wordt benadrukt doordat het fluorescerend oranje is gemaakt, tegen een zwart-grijze achtergrond.
De nacht vormt in de eerste plaats het decor voor een telverhaal van één tot vijf: er blinkt één maan, er zijn twee paar ogen te zien, achter drie ramen brandt een lampje, er schijnen vier koplampen en de vuurvliegjes zijn met vijf. De laatste prent…Lees verder
In de donkere nacht valt er veel te ontdekken als je goed kijkt: een maan, twee poezenogen, drie lampjes, vier autolichten, vijf vuurvliegjes en duizenden sterren. Groot, vierkant en zwaar hardkartonnen prentenboek met twee ruim afgeronde hoeken, doorlopend op voor- en achterplat. Elke linkerpagina bevat de geheimzinnige tekst 'Wat is het mooi donker…', en op de rechterpagina van de doorlopende prent op een pikzwarte ondergrond zijn de te tellen onderdelen aangegeven met een fluorescerend rood/roze steunkleur. Nadruk wordt ook gegeven met zilveren accenten, bijvoorbeeld bij de wolken, regen en vleugeltjes. Tussen de gestileerde beige en grijsbruine vormen tegen de donkere achtergrond van de nachtelijke omgeving loopt de kleine poes, uitgevoerd in zwart velours. Korte teksten in witte, vette, handgeschreven blokletters. Op het omslag de poezenkop in zwart velours en met hardroze accenten. Geruststellend prentenboek voor peuters in opvallende kleurstelling, ook om te leren tellen. Winna…Lees verder

Wat is het mooi donker

De omschrijving op de achterflap zegt het helemaal: “een glinsterend hebbeding met een katje dat je kunt voelen”. Veel meer is het dan ook niet. Donkere pagina's met glinsterende elementen, enkele fluorode details en een poesje dat fluweelachtig aanvoelt. Dit platenboek toont wat er zoal ‘s nachts op straat te zien is en dit wordt gecombineerd met het tellen tot vijf. Zo zie je één fluorode maan, twee grote rode ogen van de kat, ... tot vijf vuurvliegjes.
Elke plaat wordt aangekondigd met dezelfde zin “Wat is het mooi donker... en aangevuld met wat er te zien is, zoals “vier grote autolichten”. De tekst is dan ook heel pover. De illustraties zijn erg statisch getekend, en gezien het nacht-thema is er ook weinig afwisseling in kleur te bekennen. Naast de al genoemde elementen zijn er - spaarzaam - nog enkel andere nachtdieren te zien: een egel, uil, muisjes. 
Wel eens leuk om te bekijken, maar of het boek helpt om peuters zich veilig en geborgen te laten voelen 's nachts (z…Lees verder