Boek
Nederlands

Hooggeëerd publiek!

Els Vlieger (auteur)
+1
Hooggeëerd publiek!
×
Hooggeëerd publiek! Hooggeëerd publiek!

Hooggeëerd publiek!

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een wolf, twee beren, drie schapen, vier dassen … maken samen een heuse circusshow.
Onderwerp
Circussen, Tellen
Titel
Hooggeëerd publiek!
Auteur
Els Vlieger
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2013
[28] p. : ill.
ISBN
9789051163001 (hardback)

Besprekingen

Woensdagmiddag. Een recensie-exemplaar arriveert per post. Benieuwd ontdoe ik het boek van zijn papieren jas. De cover toont een affiche waarop een hoge zwarte hoed met het opschrift Hooggeëerd publiek! staat. Ik zet een tas thee en schuif een stoel bij de tafel. Dit boek belooft.
Festina lente. Ik bekijk de cover opnieuw. Onwillekeurig strijkt mijn hand over de plooien in de affiche. Ze lijken echt. Ik bestudeer de doorzichtige kleefstrips waarmee de affiche aan een nephouten muur hangt. Ze zijn bijna symmetrisch gekleefd. Dat net niet maakt het echt. Over het concept is nagedacht, zoveel is duidelijk. Op gekleurde jongleerkegels staan cijfers gedrukt in een gedateerd font. Geven ze iets over de inhoud van dit boek aan? Ik keer het boek om. Het achterplat levert me vijf toegangsbewijzen voor het circus. Bij eentje staat ‘Hier is alvast je kaartje’. Ik ruil het meteen in.
Het schutblad toont een ongewone kampeerscène. Naast een circustent hangt Schaap zijn vachtkleed…Lees verder
Het hooggeëerde publiek wordt in het circus vermaakt door allerlei dieren: een wolfje danst op een koord; twee beren lopen op een bal; drie schapen slagen erin bovenop elkaar te staan. Maar ook de dassen, varkentjes, nijlpaarden, marmotten, ringstaartaapjes, pinguïns en de leeuwen maken er samen een mooie voorstelling van. Als slot van de voorstelling verschijnen ze nog één keer met z’n allen in de piste. Dit prachtig geïllustreerde telboek heeft afbeeldingen over de volle breedte van twee pagina’s. Elke afbeelding, tegen een mooie gekleurde achtergrond, bestaat uit getekende dieren, die met verf zijn ingekleurd en soms uit collages. Op elke pagina staat een getal, dat aangeeft hoeveel dieren op de illustratie te vinden zijn. Daarnaast staat de vierregelige tekst, die op rijm is gezet met een abab-rijmschema. Op de laatste bladzijde kunnen alle dieren nog een keer geteld worden. Dit boek blinkt vooral uit door de illustraties en het mooi verzorgde omslag, met een circusposter. Kindere…Lees verder

Hooggeëerd publiek!

In dit telboek brengen we een bezoekje aan het circus. Als we het boek openslaan, zien we meteen een aantal dieren die rond een soort circuswagen staan (en hangen). Eén wolfje, twee beren, drie schapen, vier dassen enzovoort. Al de dieren tonen zich van hun beste kant en op het einde van het spektakel komen ze allemaal nog één keer in de piste. Bij elke tekening hoort een rijmpje van vier regels waarin beschreven wordt wat we ook op de prenten kunnen zien. Zo zitten de biggen in een modderbad, lopen de beren op een bal en danst het wolfje op een koord. Grafisch vormgeefster Els Vlieger werkte voornamelijk met collagetechniek en gaf daarmee de dieren een herkenbaar en kleurrijk karakter. Deze vormgeefster heeft al een duidelijke eigen stijl.
Het rijm klinkt nooit geforceerd en is inhoudelijk ook geslaagd. Kinderen leren al spelend tellen, maar maken ook kennis met de wereld van het circus. Een kleine kanttekening: om een echte kennismaking te zijn met het circus zijn er te veel d…Lees verder