Boek
Nederlands

Weg met Eddy Bellegueule

Édouard Louis (auteur), Edu Borger (vertaler)
Een jongen in een rauwe volkswijk in Picardië wordt erg gepest om zijn feminiene uitstraling.
Titel
Weg met Eddy Bellegueule
Auteur
Édouard Louis
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
En finir avec Eddy Bellegueule
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
202 p.
ISBN
9789085425991 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Edouard Louis geboren Eddy Bellegueule

INTERVIEW. In boekminnend Frankrijk is de jonge Edouard Louis (21) al een bekende naam. Met zijn rauwe autobiografische roman En finir avec Eddy Bellegueule, die begin dit jaar uitkwam, kon hij zowel op lof als op hoon rekenen. Nu is er ook de Nederlandse vertaling. 'Hou je smoel, flikker', klinkt het in het boek. Maar hij spreekt, voluit.

Aanvankelijk zou onze afspraak op een zaterdag plaatsvinden. "We zien elkaar dan in een van mijn favoriete cafés vlakbij waar ik woon, midden in de Marais."

Enkele dagen voor het zover is, stuurt hij een mail: "Het spijt me zeer. Ik weet niet hoe het is kunnen gebeuren, maar de dag waarop we elkaar zouden ontmoeten, moet ik naar de orthodontist, en dat heb ik over het hoofd gezien. Drie keer per jaar moet ik bij deze specialist op visite. Dat zijn afspraken die ik in geen geval mag missen. Kunt u eventueel op zondag?"

In de voorgaande alinea schuilt, zo blijkt na lectuur van Weg met Eddy Bellegueule, indirect de kern van Edouard Louis' verhaal. Het gebit en de slotjesbeugel. De Marais. En de naam waarmee de mail is ondertekend: Edouard Louis.

Weg met Eddy Bellegueule is een autobiografische roman.

'De moeders in het dorp waren niet erg aan de mondhygiëne van hun kinderen gehecht. De tandarts was te duur en het geldgebrek veranderde uiteindelijk altijd in…Lees verder

Debuut als romanschrijver van de jonge Franse socioloog (1992) die eerder al op zijn vakgebied publiceerde. In deze autobiografische roman, zich afspelend op het platteland in Noord-Frankrijk, het relaas van de kwellende worsteling om als overduidelijk homoseksueel geaard jongetje te moeten opgroeien in een rauwe, seksistische omgeving, zowel wat het gezin als wat de dorpsgemeenschap betreft. Hij ontsnapt uit deze hel als hij naar een lyceum in een grote stad kan, weg uit het verstikkende milieu. Er wordt hard en openlijk afgerekend met een traumatische jeugd. Snel geschreven, korte impressies met vaak letterlijke aanhalingen van uitspraken van familie en dorpsgemeenschap. Een lezenswaardig boek, zeker ook voor adolescenten. Normale druk.

Over Édouard Louis

Édouard Louis, Hallencourt, Somme, Frankrijk, (geboren als Eddy Bellegueule; 30 oktober 1992) is een Frans schrijver.

Biografie

Édouard Louis - oorspronkelijke naam Eddy Bellegueule is geboren en opgegroeid in het noorden van Frankrijk, wat tevens de achtergrond is van zijn eerste roman En finir avec Eddy Bellegueule (Weg met Eddy Bellegueule, uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen). Louis groeide op in een arme familie: zijn vader, een fabrieksarbeider, was werkloos en zijn moeder had af en toe werk in de ouderenzorg. De familie werd ondersteund door de overheid. De armoede, het racisme en het alcoholisme waarmee Louis tijdens zijn jeugd werd geconfronteerd zouden de voornaamste onderwerpen worden van zijn literaire werk. Intellectueel is hij sterk geïnspireerd door de Franse socioloog Pierre Bourdieu.

Hij was de eerste van zijn familie die naar de universiteit ging en in 2011 werd hij toegelaten op de École Norm…Lees verder op Wikipedia