Boek
Nederlands
Een aantal exotische figuren brengt een weekend in een landhuis in de Californische woestijn door, daartoe uitgenodigd door de walgelijke Raoul Meridian. Het jonge meisje Destina, een van de genodigden, leidt de andere gasten naar een mysterieus ravijn.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken, NRC, boeken
Titel
De kloof : een weekend
Auteur
Dorothea Tanning 1910-2012
Inleider
Hans Den Hartog Jager
Vertaler
Els De Roon Hertoge Annelies De hertogh
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Chasm : a weekend
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2019
176 p.
ISBN
9789493081246 (hardback)

Besprekingen

Als een rode schreeuw

Pas op 94-jarige leeftijd debuteerde Dorothea Tanning als auteur. Haar exotische novelle over een waanzinnig weekend op een ranch was het wachten waard.

Geheel passend bij haar status als surrealistisch kunstenaar debuteerde de Amerikaanse schilderes Dorothea Tanning op 94-jarige leeftijd als auteur met de novelle Chasm. Dat was in 2004. Ze zou daarna nog zeven jaar leven. Maar voor een ontdekking is het nooit te laat - het verhaal over de excentrieke dikzak en rijkaard Meridian die voor een weekend een aantal gasten heeft uitgenodigd in Windcote, zijn aparte landhuis aan de rand van de woestijn in Arizona, verdient die kennismaking, wat des te gemakkelijker wordt door de zojuist verschenen Nederlandse vertaling De kloof.

Dat woestijnhuis was geen verzinsel. Tanning was tussen 1946 en 1976 de echtgenote van de surrealist Max Ernst en in de jaren vijftig woonden ze een tijdje in Sedona, inderdaad aan de rand van de woestijn in Arizona, met uitzicht op de rode aarde, rotsen en kloven. Een plek waar je goed gek kunt worden of je dromen uitleven, zonder dat er een haan naar kraait.

Meer dan een halve eeuw schijnt Tanning …Lees verder

Debuutroman van Dorothea Tanning (1910-2012), een Amerikaanse dichteres en beeldhouwster die echter vooral bekend was om haar surrealistische schilderijen. Deze debuutroman schreef ze in 2004 toen ze 94 jaar oud was. Zoals min of meer te verwachten was, werd dit geen gewone roman, maar een uitgesproken surrealistisch werk, dat zonder aarzeling als een uitzonderlijk goed literair werk mag worden beschouwd. Tanning trekt de lezer door haar schrijfstijl een onwerkelijke wereld in van hartstocht, jaloezie, verraad en duistere geheimen, maar ook van liefde en schoonheid. In een kasteelachtig landhuis midden in de Californische woestijn brengt een aantal exotische figuren een weekend door, daartoe uitgenodigd door de walgelijke Raoul Meridian. Onder de genodigden bevindt zich het jonge meisje Destina die de andere gasten naar een mysterieus ravijn leidt waar de fatale slotapotheose plaats heeft. Hans den Hartog Jager heeft de inleiding verzorgd, maar daarin een foutieve overlijdensdatum ver…Lees verder

Over Dorothea Tanning

Dorothea Tanning, ookwel Dorothea Ernst-Tanning (Galesburg, Illinois, 25 augustus 1910 - 31 januari 2012, New York) was een Amerikaanse schilder, graficus, auteur, beeldhouwer, modeontwerper en dichter. Haar werk wordt gerekend tot het Surrealisme.

Biografie

Vroege ontwikkeling

Tanning werd op 25 augustus 1910 geboren in Galesburg. Naar eigen zeggen heeft haar opvoeding in een griezelig, bourgeois milieu zijn weerslag gehad in haar werk waarin beeldtaal uit haar kindertijd geregeld terugkeert. Ze studeerde ongeveer drie weken aan de Chicago Academy of Art. Daarna verbleef ze enkele jaren in Chicago. In 1936 verhuisde ze vervolgens naar New York, waar ze begon met schilderen. Ze haar eigen studio op maar voorzag in haar inkomen door het maken van illustraties voor modebladen. Naast haar carrière als illustratrice ontwikkelde ze zich als beeldend kunstenaar. Haar stijl werd geïnsp…Lees verder op Wikipedia