Boek
Engels

The grandmothers ; Victoria and the Staveneys ; The reason for it ; A love child

Doris Lessing (auteur)

The grandmothers ; Victoria and the Staveneys ; The reason for it ; A love child

Genre:
Bundel met vier heel verschillende novellen.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
The grandmothers ; Victoria and the Staveneys ; The reason for it ; A love child
Auteur
Doris Lessing
Taal
Engels
Uitgever
London: Flamingo, 2003
311 p.
ISBN
0-00-715279-5

Andere talen:

Besprekingen

In deze bundel met vier novellen gaat de titelnovelle over twee hecht bevriende, alleenstaande vrouwen die verliefd worden op, en een langdurige relatie hebben met elkaars tienerzoons, tot de moeders willen dat de zoons gaan trouwen. Maar één van de schoondochters ontdekt de waarheid. In de tweede verhaal ziet een zwart meisje uit een achterstandswijk hoe haar dochtertje uit een korte relatie met een gegoede blanke jongen in diens wereld terechtkomt. Na het derde verhaal over het einde van een 7.000 jaar oude cultuur gaat de slotnovelle over een Engelse militair die in de Tweede Wereldoorlog in Kaapstad een korte relatie heeft die hem nooit meer loslaat, vooral sinds hij weet dat er een zoon uit voortkwam. In het werk van de in Rhodesië opgegroeide, belangrijke Britse auteur (1919) is het opheffen van ongelijkheid tussen mensen belangrijk. Van de novellen is de laatste beslist de meest indringende door de manier waarop ze de liefde van de hoofdpersoon beschrijft. Ook de eerste twee zi…Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia