Boek
Engels
In de oertijd leven vrouwen harmonisch naast elkaar, totdat er op onverklaarbare wijze plotseling jongetjes worden geboren.
Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
The Cleft
Auteur
Doris Lessing
Taal
Engels
Uitgever
London: Fourth Estate, 2007
260 p.
ISBN
0-00-723343-4 9780007233434

Andere talen:

Besprekingen

Een fantasie over een oertijd waarin alleen vrouwen bestaan. Ze leven in harmonische vrede tot er op onverklaarbare wijze opeens jongens worden geboren. De eerste jongens worden verbannen uit de gemeenschap maar leven onder de hoede van grote arenden gescheiden verder, tot de twee groepen zich later ontdekken en voor elkaar onmisbaar worden. Vanaf dat moment gaat het man-vrouw verschil alles in het leven bepalen, zoals Doris Lessing in veel van haar gevierde romans bepleit. Deze roman, zonder hoofdpersonen, zonder een gestructureerd verhaal, en met een moeizame raamvertelling door een Romeinse senator, is moeilijk toegankelijk, maar heeft een poëtische charme. De lezer wordt gaandeweg toch meegetrokken in het leven van deze oermensen, zo ver verwijderd van onze belevingswereld. Vanwege de filosofische grondslag zal dit boek een belangrijk element in het oeuvre van de schrijfster vormen. De titel verwijst naar een ravijn waarin elk jaar een meisje wordt geofferd, maar ook naar het vrou…Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia