Boek
Engels

Ben, in the world

Doris Lessing (auteur)
Het vijfde kind in een gezin groeit eenzaam op omdat hij door zijn grove uiterlijk en achterblijvende geestelijke vermogens door anderen niet wordt geaccepteerd.
Titel
Ben, in the world
Auteur
Doris Lessing
Taal
Engels
Uitgever
London: Flamingo, 2001
178 p.
Aantekening
Seguel to : The fifth child
ISBN
0-00-655229-3

Besprekingen

Vervolg op 'The fifth child'* dat afzonderlijk gelezen kan worden, maar dan toch achtergrondinformatie mist. Ben is het vijfde kind in een tot dan toe gelukkig gezin, maar totaal afwijkend: hij ziet er uit als een soort trol en zijn geestelijke vermogens zijn beperkt. De auteur beschrijft hem als 18-jarige met het uiterlijk van een Neanderthaler van 35 in een wereld die hem vijandig gezind is. Hij komt in contact met een prostituee die kickt op zijn dierlijke seks. Haar vriend wil hem weg hebben en regelt een drugsdeal, waarbij Ben als nietsvermoedende koerier optreedt. Via Frankrijk komt hij in Brazilië terecht om in een film te spelen. Daar ontmoet Ben iemand die grottekeningen heeft gezien van mensen zoals hij. Ben begrijpt hem verkeerd en denkt dat het levende mensen zijn. Hij is zo uitzinnig van vreugde, dat niemand hem de waarheid durft te vertellen. Aangrijpend boek, waarin de eenzaamheid en onzekerheid van een afwijkend individu indringend beschreven worden. De personages zijn…Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia