Boek
Nederlands

Het punt omega

Don DeLillo (auteur), Peter Abelsen (vertaler)
Een jonge cineast probeert een oude geleerde aan de praat te krijgen over zijn betrokkenheid bij de invasie van Irak, maar filosofeert liever over de begrippen tijd en ruimte.
Titel
Het punt omega
Auteur
Don DeLillo
Vertaler
Peter Abelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Point omega
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2010
118 p.
ISBN
9789041415684 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Wie een roman van Don DeLillo leest, hoedt zich er maar beter voor om wat hij leest steeds te betrekken op het personage door wiens ogen het vertelde wordt waargenomen. Niet zomaar omdat elke lezer van eender welke roman zich nu eenmaal bewust moet zijn van het vertelstandpunt, maar vooral omdat DeLillo's fictie inherent subjectief is, net zoals de realiteit waarin ze stevig is verankerd. Vertelperspectief is voor DeLillo niet zomaar een van de spelregels van de roman; het is vooral een vorm die perspectieven opent op de werkelijkheid buiten het boek.

Dat gaat zeker ook op voor Het punt Omega, een dunne roman of novelle in drie luiken. Het centrale deel van het boek, dat zich afspeelt in de 'Late zomer, vroege herfst' van 2006, wordt omkaderd door twee kortere stukken ('Anonimiteit 1' en '2') waarin we in een hij-vertelling een naamloze man volgen die op 3 en 4 september in het New Yorkse MoMA de video-installatie '24 Hour Psycho' van Douglas Gordon ? een geluidloze, ve…Lees verder
Jim Finley is een jonge en niet bijzonder succesvolle filmmaker die als volgende project een film wil maken over de 73-jarige Richard Elster. Gewoon, Elster voor een muur, pratend, zonder snelle montage of aparte effecten, want Elster zelf is al bijzonder genoeg: hij moet gaan praten over zijn deelname aan de voorbereiding op de Amerikaanse invasie van Irak. Dit veelbelovende uitgangspunt leidt echter niet tot bijvoorbeeld een ethische of filosofische beschouwing over het recht van de mens om in te grijpen op andere plekken op aarde. In plaats daarvan laat de schrijver de twee figuren (en de later geïntroduceerde dochter van Elster) om elkaar heen draaien, terwijl Elster abstract mediteert over het wezen van het universum, de mens en zijn verlangen om er een einde aan te maken. Zodoende krijgt geen der drie personages echt grip op een van de anderen, en het boek helaas ook niet op de lezer. Ruim honderd stijlvolle pagina's vol zwevende beloftes die nergens ingelost worden. Paperback; …Lees verder

Over Don DeLillo

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Thousand Robots Thousandrobots (talk).

Donald Richard (Don) DeLillo (New York, 20 november 1936) is een Amerikaans auteur.

DeLillo is vooral bekend vanwege zijn romans, die een gedetailleerd portret schilderen van het Amerikaanse leven aan het eind van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Critici beschouwen hem als een van de centrale figuren van het literaire postmodernisme. Veel jongere Engelstalige schrijvers, zoals Bret Easton Ellis en David Foster Wallace, zeggen door DeLillo te zijn beïnvloed. Tegenwoordig woont hij in New York.

Criticus Harold Bloom heeft DeLillo een van de vier grote Amerikaanse romanciers van zijn tijd genoemd, samen met Thomas Pynchon, Philip Roth en Cormac McCarthy.

Bibliografie

Romans:

  • Americana (1971)
  • End Zone (1972)
  • Great Jones Street (1973)
  • Ratner's Star (1976)
  • Players (1977)
  • Running Dog (1978)
  • Lees verder op Wikipedia