Boek
Nederlands

Met bloed doordrenkte baard : roman

Daniel Galera (auteur), Harrie Lemmens (vertaler)
+1
Met bloed doordrenkte baard : roman
×
Met bloed doordrenkte baard : roman Met bloed doordrenkte baard : roman

Met bloed doordrenkte baard : roman

Genre:
Een Braziliaans zwemleraar gaat op zoek naar de achtergronden van de mysterieuze dood van zijn grootvader die vermoord zou zijn in een Braziliaans kustdorpje.
Titel
Met bloed doordrenkte baard : roman
Auteur
Daniel Galera
Vertaler
Harrie Lemmens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Barba ensopada de sangue
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014
441 p.
ISBN
9789025442262 (paperback)

Besprekingen

De eenzaamheid van de zwemmer

Hoe vrij is een mens? Het is een vraag van alle tijden. De Braziliaan Daniel Galera schreef er een sensuele, tijdloze roman over die lang blijft nazinderen. Annelies Beck

Een jongeman probeert na de zelfmoord van zijn vader te achterhalen wat er is gebeurd met zijn grootvader, die hij nooit heeft gekend. Die opa zou zijn vermoord in onduidelijke omstandigheden in Garopaba, een vissersdorp in het zuiden van Brazilië. De jongeman heeft geen naam - hooguit wordt hij 'zwemmer' genoemd, omdat hij, net als zijn grootvader, houdt van ver zwemmen in zee. Samen met zijn hond Beta vestigt hij zich in het dorp waar zijn grootvader woonde. Hij maakt er een paar vrienden, maar het overgrote deel van de bewoners bekijkt hem argwanend tot ronduit vijandig. Op de achtergrond speelt de getroebleerde relatie van het hoofdpersonage met zijn broer.

De zoektocht van de jongen is de motor van het boek, maar toch isMet bloed doordrenkte baardvooral een actuele ideeënroman. Een roman over de onontkoombaarheid van familiepatronen, over het web dat mensen weven met hun verhalen over geesten, goden en geschiedenis, en over het netwerk dat ze vormen met andere mensen, hi…Lees verder

STRIJDVERLEDEN

Zijn we de reïncarnatie van onze voorouders? En slepen we dan ook hun fouten mee? De Braziliaanse auteur Daniel Galera zoekt naar antwoorden in zijn knappe psychologische roman Met bloed doordrenkte baard .

Zijn we genetisch verdoemd? Zitten de zonden van onze voorouders in ons lijf gebakken en zullen we die tot in den treure herhalen? Of bestaat er iets als vrije wil, een ontsnappingsluik in de geschiedenis? Het is de centrale vraag in de roman Met bloed doordrenkte baard - de titel moet u erbij nemen, ondanks de geur van muffe historische krimi's - van de Braziliaanse schrijver Daniel Galera, die zijn naamloze hoofdpersonage op een haast oudtestamentische wijze geselt.

Hij blijft van geen jobstijding gespaard. Dat hij aan een uitzonderlijke hersenstoornis lijdt waardoor hij geen gezichten kan vasthouden en iedereen dus telkens opnieuw moet leren (her)kennen, is nog een van zijn minste zorgen. De opdringerige telefoontjes van zijn moeder en het nijpende geldgebrek ondergaat hij stoïcijns. Dat zijn vriendin er net vandoor is met zijn bloedeigen broer lijkt hem ook niet te deren. Evenmin als de kersverse zelfmoord van zijn vader, die zijn zelfgekozen euthanasie vooraf aankondig…Lees verder

In een kort voorafje somt Daniel Galera een pak spectaculaire anekdotes op die in zijn familie circuleren omtrent een overleden oom, rond wie een soort mythische cultus is ontstaan. De oom was een begenadigd zwemmer die niemand inkijk gaf in zijn leven, verder mensen uit het water redde en misschien zelfs iemand vermoord had. Alle ingrediënten uit dit allegaartje van geruchten en legendes hebben de verhaalstof geleverd voor deze roman, zij het zonder de oom zelf ten tonele te voeren. Zijn profiel van zelfgenoegzame eenzaat en de fysieke krachttoeren die hem werden toegedicht worden nu door de auteur literair gestald bij de opa en de vader van de spilfiguur, de 'hij' in het verhaal, zelf een zwemkampioen maar een die, net zoals zijn stamouders, relationeel niet boven water komt.
De 'hij' wordt door zijn geïsoleerd levende vader bij zich geroepen om aan te horen dat de bejaarde kluizenaar ’s anderendaags zelfmoord zal plegen – wat de vader nadien ook effectief doet. In het laatste …Lees verder
Een Braziliaans zwemleraar gaat na de zelfmoord van zijn vader op zoek naar de achtergronden van de mysterieuze dood van zijn grootvader die vermoord zou zijn in een Braziliaans kustdorpje. Zijn zoektocht roert troebele wateren op en de zwemleraar moet steeds meer op zijn tellen passen of hij ondergaat hetzelfde lot. De Braziliaanse schrijver (1979) heeft met deze derde roman de Prêmio São Paulo de Literatura gewonnen en wordt tot de beste jonge schrijvers van het land gerekend. Deze roman richt zich door zijn ingehouden, broeierige stijl tot literatuurliefhebbers. De dialogen zonder aanhalingstekens en de 'split-tekst'-techniek werken redelijk vermoeiend. Veel dialogen, veel drugs, veel nihilisme. De eigenaardige, beklemmende atmosfeer doet echter verder lezen. Normale druk.