Boek
Engels

The testament of Mary

Colm Tóibín (auteur)

The testament of Mary

Genre:
Maria praat niet graag over haar zoon, die jaren geleden aan het kruis is gestorven. Toch moet zij nu een verklaring afleggen aan de wachters die naar haar huis zijn gekomen. Ze lijken te zoeken naar een uitleg van zijn dood, die later mythische proporties zal aannemen. Maar voor Maria was hij niet de zoon van God, hij was haar zoon. Berouwvol vertelt ze waarom ze hem niet kon redden.
Extra onderwerp
Jezus Christus, Maria (bijbel)
Titel
The testament of Mary
Auteur
Colm Tóibín
Taal
Engels
Editie
4
Uitgever
London: Penguin, 2013
104 p.
ISBN
9780241962978 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Korte, in de ik-vorm vertelde roman waarin Maria, de moeder van Jezus, terugblikt op de gebeurtenissen uit haar leven. In de kostelijke openingsscène wordt zij belaagd door twee evangelisten, die als persmuskieten op zoek zijn naar achtergrondinformatie. Maria komt in dit boek naar voren als een ongeletterde, bange oude vrouw, die in ballingschap in Efeze woont, waar zij nog steeds door de overheid in de gaten wordt gehouden. Ze bidt regelmatig tot de Griekse godin Artemis en geeft ook blijk van haar twijfels over het offer dat Jezus bracht: ‘When you say that he redeemed the world, I will say that it was not worth it.’ De auteur weet met enkele pennenstreken een sfeer op te roepen die herinnert aan bekende kunstwerken, van het schilderij ‘De bruiloft te Kana’ (Jan Steen, in de National Gallery, Dublin) tot Mel Gibsons film ‘The passion of the Christ’ (2004). Lezers met een traditionele RK achtergrond kunnen sommige passages in dit boek provocerend vinden of als blasfemie beschouwen, …Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, indringende, enigszins afstandelij…Lees verder op Wikipedia