Klytaemnestra vertelt hoe haar man Agamemnon via de belofte van een huwelijk met Achilles haar en hun dochter Iphigeneia naar Tauris lokt, alleen om de laatste als offer te vermoorden om een gunstige wind voor zijn leger af te dwingen.
Extra onderwerp
criminaliteit
Titel
House of names
Auteur
Colm Tóibín
Taal
Engels
Uitgever
London: Viking, 2017
261 p.
ISBN
9780241264935 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Deze meeslepende roman van de Ierse schrijver (1955), (o.a. 'Brooklyn' en 'Nora Webster'), is qua hoofdpersonages en structuur een hertelling van de Griekse Oresteia-trilogie van Aischylos (458 v.Chr.) (zonder deel 3, daar de goden hier nauwelijks een rol spelen), de Elektra van Sophocles (rond 420 v.Chr.) en de Elektra, Orestes en Iphigeneia in Tauris van Euripides. In het begin verhaalt Klytaemnestra in de eerste persoon over hoe haar man Agamemnon via de belofte van een huwelijk met Achilles haar en hun dochter Iphigeneia naar Tauris lokt, alleen om de laatste als Goddelijk offer te vermoorden om een gunstige wind voor zijn leger af te dwingen; terug in haar paleis bevrijdt Klytaemnestra Aigisthos, neemt met hem de macht over en vermoordt haar man als hij na tien jaar zegenrijk terugkomt. Het tweede deel vol actie, spanning en sluimerende homo-erotiek à la ‘Een lied van Achilles’ (2012) van Madeleine Miller vult de leemte in van hoe het Orestes (die de meeste aandacht krijgt) tij…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, indringende, enigszins afstandelij…Lees verder op Wikipedia