Boek
Nederlands

Het lichtschip van Blackwater

Colm Tóibín (auteur)
+1
Het lichtschip van Blackwater
×
Het lichtschip van Blackwater Het lichtschip van Blackwater

Het lichtschip van Blackwater

Drie generaties vrouwen beginnen na jaren van onverschilligheid en zelfs haat voor het eerst weer met elkaar te praten door de naderende dood van een homoseksueel familielid aan aids.
Titel
Het lichtschip van Blackwater
Auteur
Colm Tóibín
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The Blackwater lightship
Uitgever
Breda: De Geus, 2002
288 p.
ISBN
90-445-0132-1

Besprekingen

Als Helen Breen te horen krijgt dat haar broer Declan aids heeft, besluit ze hem tijdens de laatste weken van zijn leven terzijde te staan en gehoor te geven aan zijn wens om de tijd die hem nog rest samen door te brengen in het huis van hun grootmoeder aan de Ierse kust, in hetzelfde afbrokkelende landschap dat eerder het decor vormde van 'The Heather Blazing'*. Helens moeder, Lily, voegt zich bij hen en het wordt duidelijk dat de drie vrouwen in de loop der jaren van elkaar vervreemd zijn geraakt. Maar als zij tijdens hun verblijf aan de kust proberen om, samen met twee vrienden van Declan, zo goed mogelijk voor hem te zorgen, komen herinneringen boven en komen ze dichter tot elkaar. Het verhaal eindigt vlak voor de eerste ontmoeting tussen Lily en Helens man. In een sobere stijl, waarin emoties vaak onuitgesproken blijven, wordt - tegen de achtergrond van het gruwelijke aftakelingsproces van Declan - op indrukwekkende wijze de wisselwerking tussen de sterke karakters van de drie vr…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, indringende, enigszins afstandelij…Lees verder op Wikipedia