Boek
Nederlands

Het web voor de deur

Christina Guirlande (auteur), Geert Vervaeke (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Top wil naar het huis van Tip; daar is een spin voor de deur. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Spinnen (dier)
Leesniveau
AVI 1
Titel
Het web voor de deur / Christina Guirlande ; tek. Geert Vervaeke
Auteur
Christina Guirlande
Illustrator
Geert Vervaeke 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 1999
33 p. : ill.
ISBN
90-5461-269-X

Besprekingen


In dit verhaal spelen de twee vriendjes Top en Tip de hoofdrol, samen met Min de spin. Top bakt een lekkere taart voor Tips verjaardag. Min, die trek heeft in een vlieg, weeft een groot web voor de deur van Top. Wanneer deze buiten gaat, stapt hij door het web. De spin heeft een neus gevangen in plaats van een dikke vlieg. Wanneer Tip en Top na een tijdje terugkomen om taart te eten, merken ze niet dat er een nieuw web voor de deur hangt. Tip stapt er dit keer door en maakt zich boos op Top. Hij vindt het geen leuk geschenk op zijn verjaardag. Maar bij het zien van de taart is zijn boosheid vlug verdwenen. Ook Min is nijdig en verhuist naar de takken van de bomen om haar web voor de derde keer te weven.
Hoewel het boekje een duidelijke verhaallijn bevat, lijkt het mij toch niet zo eenvoudig na amper vier weken leesonderwijs, vooral door de verscheidenheid van klanken. Kinderen zullen het verhaal zonder twijfel graag lezen, maar AVI 1 lijkt mij iets te hoog gegrepen. Vanaf zes …Lees verder
Deeltje uit de Welpjesreeks voor beginnende lezers. De aanduiding na ca. vier weken leesonderwijs is beslist te optimistisch. Eind groep 3 zal het uiteindelijk een groot aantal kinderen lukken dit boekje te lezen. Het gaat over Top die voor zijn jarige vriend Tip een taart maakt en over Min de spin die vliegen wil vangen, maar Tip en Top in het web ziet belanden. Het verhaaltje is qua inhoud niet echt bijzonder, maar loopt wel, ondanks de beperkte mogelijkheden i.v.m. het lage AVI-niveau. Iedere bladzijde tekst heeft aan de linkerkant een mooie schilderachtige illustratie, die het verhaal weergeeft.

Over Christina Guirlande

CC BY 3.0 - Foto van/door Raphael Van den Eede

Christina Guirlande is een Vlaams schrijfster en onderwijzeres. Zij werd als Godelieve De Beule geboren te Moerzeke bij Dendermonde op 11 november 1938.

Na de lagere school in haar geboortedorp studeerde zij voor onderwijzeres aan de Normaalschool O.L.V. Presentatie te Sint-Niklaas. Zij gaf daarna enkele jaren les aan de Oefenschool van hetzelfde instituut.

Op haar dertiende begon ze met het schrijven van verhaaltjes maar vooral van gedichten. De Schelde speelde er een grote rol in. Ze gebruikte toen al het pseudoniem Guirlande, gevonden in het jeugdboek 'Sabinneke' van Beatrijs Vermeyen. Volgens haar 'een jeugdzonde waar je levenslang voor boet'.

Als onderwijzeres schreef zij voor haar leerlingen verhalen, gedichten en toneelstukjes. Die werden meestal gepubliceerd in de tijdschriften van Averbode. Zij was een van de eersten in Vlaanderen om voor de jeugd over de Derde Wereld te schrijven. Haar verhalen voor jonge kinderen spelen zich overwegend…Lees verder op Wikipedia