Boek
Nederlands

Sprookjes van Moeder de Gans

Charles Perrault (auteur), Irene Goede (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Elf vertellingen waarin de oorspronkelijke tekst vrij nauwkeurig is gevolgd.
Bevat
Blauwbaard
Roodkapje
De gelaarsde kat
De feeën
Assepoester, of Het glazen muiltje
Riket met de kuif
Klein Duimpje
De schone slaapster in het bos
Griselidis
Ezelsvel
De dwaze wensen
Extra onderwerp
Voorleesboeken
Titel
Sprookjes van Moeder de Gans / Perrault, Charles ; geill. door Goede, Irene
Auteur
Charles Perrault
Illustrator
Irene Goede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1995
115 p. : ill.
ISBN
90-6069-991-2

Besprekingen

Sprookjes voor volwassenen. Eerst de sprookjes in verzen (Griselidis, De belachelijke wensen, Ezelsvel) op rijm, gevolgd door acht sprookjes in proza. Door de vertaler wordt uitvoerig ingegaan op leven en werken van de auteur (1628-1703) die deze sprookjes schreef voor de zeventiende-eeuwse beau monde. De naam van de vertaler staat garant voor kwaliteit. In Aantekeningen wordt informatie gegeven over de oorsprong van sommige verhalen en mogelijke betekenissen. De sprookjes op rijm zijn aanmerkelijk moeilijker om te lezen dan de prozateksten. Zeer fraai, verzorgd en smaakvol uitgegeven boek dat behalve de integrale vertaling ook veel uitleg bevat over de auteur en de tijd waarin hij leefde. Met geestige tekeningen in zwart-wit.

Over Charles Perrault

Charles Perrault (Parijs, 12 januari 1628 – aldaar, 16 mei 1703) was een Frans schrijver, bekend vanwege zijn sprookjes.

Biografie

Perrault werd geboren in Parijs uit een rijke familie, hij studeerde rechten aan de Université d'Orléans, en begon een carrière als ambtenaar. Hij was lid van de Académie française, en een belangrijk intellectueel.

In 1697 publiceerde hij zijn bekendste werk, Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye. Het is een verzameling volksverhalen en sprookjes. Het werd een internationaal beroemd boek onder zijn ondertitel, en de verhalen zijn bekend als Sprookjes van Moeder de Gans. Meteen was een nieuw literair genre geboren: het sprookje.

Bekende sprookjes uit de verzameling van Perrault:

  • Assepoester
  • Blauwbaard
  • De Schone Slaapster in het bos
  • De gelaarsde kat
  • Klein Duimpje
  • Roodkapje

Lees verder op Wikipedia