Bekende Franse sprookjes met toelichtingen en woordverklaringen.
Titel
Contes
Auteur
Charles Perrault
Commentator
Jean-Pierre Collinet
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Gallimard, 1981
374 p.
ISBN
2070372812 9782070372812

Besprekingen

Een educatieve uitgave over de sprookjes van Perrault (1628-1703). De introductie geeft informatie over leven van Perrault, zijn tijdperk en zijn werk. Daarna volgen acht veelal bekende sprookjes, in Nederland ook wel 'Sprookjes van Moeder de Gans' genoemd, zoals 'Roodkapje', 'Assepoester' en 'Kleinduimpje'. Ongebruikelijke of ouderwetse woorden worden verduidelijkt in de voetnoten. Vrijwel alle teksten zijn voorzien van één of meerdere weergaven van de sprookjesachtige zwart-wit illustraties uit 1862 van Gustave Doré. Aansluitend op de sprookjes volgen veel nuttige vragen en opdrachten met betrekking tot de tekst. Achterin het boek staan delen uit 'Ezelshuid', een sprookje op rijm, en een aantal moderne varianten op de sprookjes van Perrault. Het taalgebruik is hedendaags. Betreffende de sprookjes is het taalgebruik weliswaar wat ouderwets, maar wel toegankelijk. Een leerzaam boekje uit de reeks 'Etonnants classiques', dat veel literaire en historische achtergrondinformatie biedt. Ge…Lees verder

Over Charles Perrault

Charles Perrault (Parijs, 12 januari 1628 – aldaar, 16 mei 1703) was een Frans schrijver, bekend vanwege zijn sprookjes.

Biografie

Perrault werd geboren in Parijs uit een rijke familie, hij studeerde rechten aan de Université d'Orléans, en begon een carrière als ambtenaar. Hij was lid van de Académie française, en een belangrijk intellectueel.

In 1697 publiceerde hij zijn bekendste werk, Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye. Het is een verzameling volksverhalen en sprookjes. Het werd een internationaal beroemd boek onder zijn ondertitel, en de verhalen zijn bekend als Sprookjes van Moeder de Gans. Meteen was een nieuw literair genre geboren: het sprookje.

Bekende sprookjes uit de verzameling van Perrault:

  • Assepoester
  • Blauwbaard
  • De Schone Slaapster in het bos
  • De gelaarsde kat
  • Klein Duimpje
  • Roodkapje

Lees verder op Wikipedia