Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Radeloos

Carry Slee (auteur)
+1
Radeloos
×
Radeloos Radeloos
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer zijn vader overlijdt, heeft Paco nergens meer zin in. Zijn klasgenote Yara vindt zichzelf dik en lelijk en hongert zich uit. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Radeloos
Auteur
Carry Slee
Taal
Nederlands
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: Carry Slee, 2014 | Andere uitgaves
196 p.
ISBN
9789049926939 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Net zoals in haar andere boeken brengt Carry Slee hier thema's aan bod die de jeugd aanspreken. Na de dood van zijn vader wordt Paco door schuldgevoelens gekweld. De drank kan hem voor een tijd zijn probleem laten vergeten. Yara, een klasgenote, vindt dat ze te dik is en zo komt ook anorexia aan de orde.

In het verhaal volgen we het hoofdpersonage Paco, zowel thuis als bij zijn vrienden, in en buiten de school. Met zijn vader heeft hij een goede relatie, beiden interesseren zich voor auto's en vooral oldtimers. Dat zijn moeder veel met ene Pieter optrekt, stoort Paco mateloos.

In eenvoudige taal slaagt de schrijfster er weer in de lezer te raken. Paco verwerkt de dood van zijn vader moeilijk, daarbij heeft hij geen al te beste relatie met zijn moeder, omdat hij haar reacties na het overlijden niet begrijpt en dat zorgt er allemaal voor dat de gevoelens van de hoofdpersoon door de lezer worden meebeleefd. Ook het feit dat hij zijn vrienden ontloopt en zich niet meer inzet…Lees verder
Het verlies van een ouder, overmatig alcoholgebruik en anorexia zijn de thema's in dit probleemboek voor twaalfplussers. Wanneer zijn vader overlijdt, heeft Paco nergens meer zin in. Niet in het opknappen van zijn bestelbusje, niet meer in de website die hij met vrienden maakt. Dan laat zijn vriendin hem ook nog zitten. Hij zoekt meer en meer zijn toevlucht in bier. Zijn klasgenote Yara vindt zichzelf dik en lelijk en hongert zichzelf uit. Een in vlotte stijl geschreven verhaal dat zich in het wereldje van middelbare scholieren afspeelt, met hoofdpersonen waarmee jongeren zich gemakkelijk kunnen identificeren, problemen die aanspreken en veel dialoog, dus lekker weglezend. Herdruk* met nieuw foto-omslag. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia