Boek
Nederlands

Toverpoeder

Bies Van Ede (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Mokie is de dochter van een heelmeester. Samen gaan ze de middeleeuwse markten af. In Halmare proberen ze de zieke graaf beter te maken. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 9
Titel
Toverpoeder / Van Ede, Bies ; tek. van Verplancke, Klaas
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1996
81 p. : ill.
ISBN
90-276-3571-4

Besprekingen

Leesboekje voor beginnende lezers uit groep 3 en 4 die al enige leesvordering hebben gemaakt. Het verhaaltje over list, bedrog en uitbuiting speelt zich af tijdens een jaarmarkt. Een heelmeester en zijn dochter zijn de belangrijkste verhaalfiguren. De poortwachters van het kasteel, een zieke graaf, zijn oom-raadsheer en de kooplieden van de jaarmarkt zorgen voor het herkenbare, maar quasi-historische kader. Het accent in het verhaal ligt op het handelingsverloop en de actie en spanning die leidt tot de ontknoping. De beschrijvingen zijn vaak karikaturaal en overdreven. Desondanks kan het redelijk eenvoudig te lezen boekje de leesontwikkeling en het leesplezier stimuleren. Spaarzaam verlucht met een zwartwitillustratie. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (geboren als Willem Johannes Franciscus van Ede, Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van het Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede…Lees verder op Wikipedia

Suggesties