Boek
Nederlands

Poes, poes, poes

Keuze van verhalen en gedichten uit het werk van de Nederlandse schrijfster (1911-1995) over poezen.
Onderwerp
Katten, Dieren
Titel
Poes, poes, poes
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2008
71 p.
ISBN
9789021435015

Besprekingen

Annie M.G. Schmidt hield van katten. Voor wie dat nog niet wist, maakt Poes, poes, poes dat zeer snel duidelijk. Dit boekje bundelt namelijk allerlei columns, prozafragmenten, versjes en liedjes die Schmidt over de miauwende viervoeter schreef.

Melige odes aan de kat hoef je van Schmidt niet te verwachten. De schrijfster observeert sterk en zet scherpe ? weliswaar liefdevolle ? beschrijvingen van dit eigenwijze dier neer. Vooral het proza in dit boekje is heerlijk puntig en gevat. Iedereen die een kat al heeft zien jagen, zal op zijn minst eens moeten glimlachen bij bv. het volgende stukje: "Vanuit mijn raam zie ik haar slangige bewegingen tussen het gras; ze jaagt op alles wat zoemt of ritselt of maar beweegt. Soms zien we haar zelfs een schaap besluipen, maar als het schaap dan traag de kop wendt en haar met domme ogen aanstaart, zegt ze: O, pardon... ik wist niet... en ze gaat achterwaarts en onderdanig terug: een kleine poes in een grote wei."

Een greep uit …Lees verder
De poes was het lievelingsdier van Annie M.G. Schmidt. In haar werk komen katten en poezen dan ook met een zekere regelmaat voor. Heel bekend is natuurlijk 'Minoes' waaruit in deze bloemlezing ook een fragment is opgenomen. De overige vijf prozastukken in het boekje zijn allemaal geschreven in de jaren '50 van de 20e eeuw. Een ervan, 'Zesduizend katten', verscheen in 1956 in het Parool en is nu voor het eerst in een boek te vinden. Van de 23 teksten van versjes en liedjes in het boekje zijn er ook veel uit de beginjaren van de loopbaan van de schrijfster. Daarbij zijn 'Poes, poes, poes' en 'Poezenliedje' die afkomstig zijn uit de hoorspelserie 'De familie Doorsnee'. Andere bekende teksten zijn 'De Genemuider kat', 'Liever kat dan dame' en de grootste Nederlandse kattenhit 'De kat van Ome Willem' uit 'Ja zuster, nee zuster'. Een heerlijk boekje voor kattenliefhebbers en de vele andere bewonderaars van de voor deze schrijfster zo kenmerkende milde humor. Gebonden boekje op pocketformaat.

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia