Boek
Nederlands
Twee weesmeisjes groeien op in een doktersgezin in De Kempen en maken van nabij de waanzin en ellende van de Tweede Wereldoorlog mee.
Titel
Celien Cobbe
Auteur
Anne-Marie Hooyberghs
Taal
Nederlands
Uitgever
Westerlo: Kramat, 2000
252 p.
ISBN
90-75212-21-6

Besprekingen

Nadat de vader van Celien en Stien Cobbe overleden is, worden ze bij hun oom en tante in huis genomen. Tante Leonie is hier niet gelukkig mee omdat ze het zelf al moeilijk genoeg heeft om rond te komen. Celien gaat dan ook werken en het weinige dat ze verdient, geeft ze volledig af. Stien helpt haar tante in het huishouden. Wanneer Stien ernstig ziek is, wil haar tante geen dokter laten komen. Celien besluit om dan maar in het geheim naar dokter Boogers te gaan. Philip Boogers en zijn vrouw hebben medelijden met de zusjes Cobbe en ze bieden hen aan om te blijven. Celien wil eerst weigeren totdat ze ontdekt dat Stien door tante Leonie mishandeld wordt. De beide zussen zijn bij het gezin Boogers heel gelukkig. Stien helpt met de verzorging van de drie kinderen en Celien wil op het kasteel gaan helpen in de keuken om zo iets te kunnen terugbetalen.

Op het kasteel leert Celien de jonge graaf Dilon Barrault kennen en ze worden verliefd op elkaar. Celien beseft dat hun liefde nooit g…Lees verder
Een twaalfjarig weesmeisje zorgt ervoor dat zij en haar zieke zusje bij hun in grote armoede levende voogd worden weggehaald. Ze groeien verder op in een doktersgezin. De Tweede Wereldoorlog maakt een eind aan het gelukkig gezinsleven. Het oudste meisje, intussen zeventien jaar, wordt verliefd op een graaf, een zoon van haar werkgever. De liefde is wederzijds, maar door het klassenverschil lijkt de liefde geen kans te krijgen. Dan krijgt de waanzin en ellende van de oorlog deze beide jonge mensen en hun families in de greep. Een streekroman, spelend in de Kempen, voor een grote groep liefhebbers van dit genre. Eenvoudige, vlot leesbare verteltrant. Kleine druk, sfeervol omslag. Eerder verschenen van de Nederlandse schilderes en schrijfster (1954) de romans 'Zigeunerrapsodie' en 'Verdronken vlinder'.

Over Anne-Marie Hooyberghs

Anne-Marie Hooyberghs (Tongerlo 22 augustus 1954) is een Belgische romanschrijver en beeldend kunstenaar.

Biografie

Hooyberghs werd geboren in Tongerlo (Westerlo) als Anna Maria Hooyberghs. Ze groeide op als tweede oudste van zeven kinderen in een creatieve familie. Haar grootvader had kunstschilderen en houtsnijwerk als hobby, haar vader was amateurkunstschilder en zong in verschillende koren en haar moeder schreef gedichten in haar vrije tijd. Het tekenen, het schilderen en het schrijven kreeg ze dus van heel jong mee en ze was er altijd sterk door geboeid.

Hooyberghs koos als jong volwassene niet voor een kunstopleiding. Dat was toen geen optie. Ze schreef zich in 1972 in aan de Hoge school te Geel (studierichting Industrieel laborante), huwde in 1974 en kreeg twee dochters (1977 en 1980). Pas na een loopbaan van elf jaar als laborante in een cosmetisch bedrijf koos Hooyberghs uiteindelijk voor haar passie: de kuns…Lees verder op Wikipedia