Boek
Nederlands
Een verliefd Frans stel verliest elkaar tijdens de Eerste Wereldoorlog uit het oog, maar ontmoet elkaar weer tien jaar later.
Titel
Léon & Louise
Auteur
Alex Capus
Vertaler
Gerrit Bussink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Léon und Louise
Parallelle titel
Léon en Louise
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mouria, 2011
269 p.
ISBN
9789045802343 (paperback)

Besprekingen

Hoewel de naam Alex Capus in het Nederlandse taalgebied nog niet veel belletjes doet rinkelen, is hij toch al geruime tijd actief als auteur. De in Frankrijk geboren Zwitser schreef zijn eerste roman in 1997 en publiceerde sindsdien regelmatig nieuwe verhalen. Een kwestie van tijd, zijn eerste naar het Nederlands vertaalde werk, werd zeer goed onthaald, dus kon een tweede vertaling niet lang op zich laten wachten.
Léon & Louise vertelt het verhaal van een liefde die het spreekwoord 'oude liefde roest niet' belichaamt. Léon, een eenvoudige jongeman uit Normandië, wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het kleine Saint-Luc-Sur-Marne gestuurd om er te gaan werken als seingever. Daar ontmoet hij de jonge Louise, die hem meteen betovert. Wanneer ze een fietstocht maken, slaat het noodlot toe: ze komen in een bombardement terecht, verliezen elkaar uit het oog en geloven allebei dat de ander het niet overleefd heeft.
Léon trekt naar Parijs, waar hij werk vindt en …Lees verder
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verlaat de 18-jarige Léon Le Gall zijn ouderlijk huis in Cherbourg en fietst naar Saint-Luc-sur-Marne om er als morseassistent te werken. Onderweg leert hij Louise Janvier kennen, een eigenzinnige jonge vrouw op wie hij verliefd wordt. Aan de idylle van deze geliefden komt een wreed einde door een bombardement, waarbij zij elkaar uit het oog verliezen. Na de Eerste Wereldoorlog werkt Léon in Parijs, trouwt en sticht een gezin, zonder zijn geliefde Louise ooit te vergeten. Als hij haar bij toeval tien jaar later weer ontmoet, blijkt hun wederzijdse liefde bloeiend. In 1940 drijft de oorlog hen opnieuw uiteen, maar als zij elkaar vier jaar later in bevrijd Parijs weerzien, is dat het begin van een weliswaar heimelijke, maar grootse liefde die duurt tot de dood van Léon (1986). Voor deze wonderlijke, meeslepende liefdesgeschiedenis vermengde de Zwitserse auteur (1961), van wie in 2008 de roman ‘Een kwestie van tijd’ in het Nederlands verscheen, de biografie…Lees verder